Kostnader og gebyrer med forbrukslån

At det koster penger å ta opp forbrukslån i banken bør ikke komme som noen overraskelse på noen. Men vet du egentlig hvor mye et typisk forbrukslån koster deg, og vet du egentlig hva og hvorfor du blir nødt til å betale ekstra for å låne penger? Renter og gebyrer utgjør de største kostnadene forbundet med et slikt lån, og det er disse pengene banken tjener på sine tjenester. Det finnes ulike tall og kostnader å forholde seg til her, og disse skal vi nå se nærmere på.

Rentene utgjør den største kostnaden

Rentene er det banken tjener penger på når de låner deg penger, kort forklart. Denne utgjør en prosent av den totale lånesummen, og regnes over flere måneder. Skal du låne 15 000 kroner og betale ned disse over ett år, så vil det med et typisk forbrukslån koste deg rundt 1700 kroner i renter og gebyrer fordelt over 12 måneder. Man skiller gjerne mellom nominell og effektiv rente. Førstnevnte er den renten som banken krever fra deg, mens effektiv rente er den nominelle renten plusset med alle gebyrene.

Derfor vil man ofte bruke effektiv rente når man skal regne ut den totale kostnaden ved et lån. På denne måten ser man både rente- og gebyrutgifter i én og samme prosent.

Vanlige gebyrer med forbrukslån

De fleste forbrukslån har gebyrer, men sjeldent mer enn et par stykker. Det første gebyret betaler du allerede ved opptak av lånet. Banken skal nemlig ha et oppstartsgebyr, eller et etableringsgebyr som det også heter. Som regel ligger dette på under 1000 kroner, men summen kan avhenge av hvor mye du ønsker å låne, og ikke minst hvilken bank du velger. Av og til vil summen også være prosentavhengig i forhold til lånesummen.

Et annet gebyr som er veldig vanlig i lånebransjen, er termingebyr. Dette er et fast gebyr som belastes ved hver innbetaling, som regel hver måned. Størrelsen på dette gebyret ligger vanligvis mellom 30 til 60 kroner i måneden, og kan følgelig utgjøre en nokså stor sum på årsbasis for et lite lån. Enkelte aktører er her rimeligere enn andre, så det kan lønne seg å sammenligne forbrukslån på bakgrunn av gebyrene.

Slik reduserer du kostnadene

Du kan selv gjøre noen enkle grep for å unngå å betale alt for mye i renter og gebyrer. Å finne et billig lån er naturligvis en god løsning, men det å bruke så liten tid som mulig på å betale ned lånet er en enda bedre løsning. Jo kortere tid du bruker på nedbetalingen, jo mindre betaler du i renter og gebyrer. Dersom du skulle få penger til overs på et tidspunkt, så vil det derfor absolutt lønne seg å betale ned en større del av lånet i ett «jafs».

Det å refinansiere forbrukslånet jevnlig kan også være en god idé. Kanskje har økonomien din forandret seg den siste tiden, eller kanskje får du et bedre tilbud i en annen bank. Generelt så anbefaler vi at man refinansierer gjelden minst en gang per år.